Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir? – Dentiora – Bodrum

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Shape1
Shape2
Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Uyandığınızda başınız mı ağrıyor ve yorgun yüz kaslarıyla mı uyanıyorsunuz ya da gün boyunca çene ağrısı mı yaşıyorsunuz?

Geceleri istemeden dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz.

Diş sıkma, stres sonucu olabilir ve insanların bunu uyurken yaşaması oldukça yaygın bir durumdur.

Geceleri diş sıkmak, dişlerde çatlama, kırılma ya da zamanla minede aşınma, önceki restorasyonlarda (diş çalışmaları) kırılma veya gevşeme gibi çeşitli diş sorunlarına neden olabilir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Bazı diş problemlerinizin kaynağı dişlerin sıkılması olabilir, bu nedenle şu belirtilere karşı dikkatli olmanız önerilir:

  • Sabahları baş ağrısı
  • Çene veya yüz kaslarında ağrı
  • Boyun ağrısı
  • Dişlerde çatlama veya kırılma
  • Dişlerde hassasiyet veya sallanma

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Diş sıkma problemi birkaç nedenden ötürü olabilir, ancak diş sıkma problemini birkaç yöntemle önleyebilirsiniz. Bu yöntemler işe yarasa da tedavi şekli kişiden kişiye değişmektedir. Rutininizi değiştirmeden önce daima diş hekiminize danışın ve onun diş gıcırdatma tedavisiyle ilgili size vereceği tavsiyelere uyun.

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir
Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir | Dentiora Bodrum

1. Stresi azaltın.

Diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlığının önde gelen nedenlerinden birisi strestir. Stresi ve dişlerinizin üzerindeki baskıyı azaltmak için bu püf noktalarını deneyin.

  • Olumlu düşünün.
    Negatif düşünceleri bir kenara bırakın ve aktif bir şekilde alıştırma yapın.Hayatınızdaki endişeleri gidermek adına yatmadan önce beş dakikanızı ayırarak duygu ve düşüncelerinizi bir not defterine yazın. Bu uygulama, geceleri diş sıkmayı tetikleyebilecek olumsuz düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  • Bilinçli farkındalık egzersizi yapın.
    Uykuya dalmadan önce çenenizde oluşan gerginliğin farkına varın. Direncin kaynağını belirlemekte güçlük çekiyorsanız, çene ve yüzünüzdeki tüm kasları aktif bir şekilde birer birer gevşetin ve rahatlayın. Gece uyanırsanız, tekrar uykuya dalmadan önce bu rahatlama yöntemini tekrarlayın.
  • Partnerinizden yardım isteyin.
    Geceleri dişlerinizi gıcırdattığınız için partnerinizin uyuyamamasına sebep oluyorsanız, ondan bir dahaki sefere dişinizi gıcırdattığınızı fark ettiğinde sizi dürterek uyandırmasını isteyin.Tekrar uykuya dalmadan önce bilinçli farkındalık egzersizini tekrarlayın.

2. Bir ağız koruyucusu (gece plağı) takın.

Geceleri dişlerinizi gıcırdatmayı nasıl önleyeceğinizi anlamada hâlâ sorun yaşıyorsanız, ağız koruyucusuyla ilgili diş hekiminizle görüşebilirsiniz. Uyurken dişlerinizin zarar görmesini önlemek için gece koruyucusu takabilirsiniz, ancak bu işlem bruksizm sorununu ortadan kaldırmayacaktır.

Reçetesiz olarak temin edilebilen veya diş hekiminiz tarafından özel olarak yapılmış bir ağız koruyucu kullanabilirsiniz. Kişiye özel olarak yapılan ağız koruyucuları genellikle zorlu öğütücüler için çok daha iyi sonuç verir, çünkü bunlar ihtiyacınıza özel olarak tasarlanırlar fakat reçetesiz satılan seçeneklerden çok daha pahalı olabilirler.

Sizin için en iyi seçeneğin hangisi olduğu konusunda diş hekiminizle görüşün.

3. Yanlış hizalanmış dişleri düzeltin.

Dişlerini gıcırdatan bazı insanlar için bu durum dişlerin sıralanışı ile ilgili problemden kaynaklanabilir. Diş hekiminiz kapanışınızı ve dişlerinizin sıralanışını düzeltmek için size diş teli (braket) veya başka bir ortodonti yöntemi önerebilir. Eğer bruksizm, dişlerinizi çiğneme problemine neden olacak kadar aşındırdı ise, diş hekiminiz kuron veya kaplama gibi rekonstrüktif tedavi yöntemleriyle dişlerinizin hizalanmasını düzeltebilir.

#Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

4. Kafein ve alkolden uzak durun.

Akşam yemeğinden sonra kafein, kahve, çay, gazlı içecek veya çikolata gibi uyarıcı maddeler tüketmek uyku kalitenizi etkileyebilir, bu nedenle uyurken dişlerinizi sıkmanıza neden olabilir. Vücudunuzu ve zihninizi dinlendirmek ve dişlerinizi sıkmanızı önlemek için diş hekiminiz, yatmadan önce size bu tür uyarıcı maddelerden kaçınmanızı önerebilir. Alkolün uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediği zaten bilinmektedir, dolayısıyla geceleri dişlerinizi sıkıyorsanız geceleri alkol kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

#Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Diş Sıkma

Diş sıkma rahatsızlığı yaşan kişiler yalnızca yetişkinler değildir. Çocuklar da stres kaynaklı diş gıcırdatma sorunundan muzdarip olabilirler.

Çocuğunuzun geceleri dişlerini gıcırdattığını duyarsanız veya kendisi diş ağrısı, yüz rahatsızlığı ya da baş ağrısından şikâyet ederse, çocuk diş hekiminizden hemen bir randevu alın. Diş sıkmak ağrılı ve sinir bozucu olabilir, bu nedenle diş hekiminizle konuşmaktan çekinmeyin. Diş sıkma rahatsızlığını giderecek birçok yöntem vardır, bu yüzden yardım almak için beklemeyin, hemen çözüm yollarını denemeye başlayın.

#Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkma, özellikle geceleri olduğunda baş ağrısına, çene ağrısına ve hatta dişlerin kırılmasına neden olabilir. Bruksizmin ne olduğunu, yaygın semptom ve belirtilerini ve diş hekiminizin size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmelisiniz!